×

Marka Devir

Marka devri, bir markanın tescil edildiği mal veya hizmetlerin tamamının ya da bir kısmının başka bir kişi veya firmaya aktarılması anlamına gelir. Bu işlemin sonucunda marka hakkı, devredenin mal varlığından çıkarak devralanın mal varlığına geçer.

Önemli Not

Devir işlemi hukuki olarak marka başvurusuna da uygulanabilir, ancak tescil sürecinde ortaya çıkabilecek olumsuz kararlar yeni mülkiyet sahibinin hak kaybına uğramaması için bu uygulama tavsiye edilmez.

Marka Devri ile İlgili Detaylar

İşletme Devri

Bir işletmenin aktif ve pasifleriyle birlikte devredilmesi durumunda, aksi kararlaştırılmadıkça, bu devir işlemi işletmeye ait markaları da kapsar. Ayrıca marka devir işlemi yapmaya gerek kalmaz.

Tescilli Marka Devri

Aynı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzer bir markanın, aynı veya halkı yanıltabilecek ürün ya da hizmetler için tescilli olması durumunda, bu markaların da devredilmesi zorunludur.
Markanın sadece belirli mal ya da hizmetler için devredilmesi durumunda, kısmi devralan adına yeni bir marka dosyası oluşturulur. Bu yeni dosyada devir kapsamındaki mal ya da hizmetlere ait yeni bir marka tescil belgesi ve numarası atanır.

Marka Devir Hizmetlerimizin İçeriği

Devir edilecek marka/başvuru üzerinde haciz, rehin ya da başka hukuki engellerin bulunup bulunmadığının tespiti.

Marka devir sözleşmesinin taslak olarak hazırlanması ve noterde devir işlemi esnasında rehberlik edilmesi.

Devir işleminin, yeni hak sahibi adına Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) siciline kaydedilmesi.

Marka Devri Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazılı Sözleşme

Devir işleminin yazılı bir sözleşme ile yapılması zorunludur. Sözleşme, noterden onaylı olmalıdır. Sözülü bir şekilde devredildiği beyanı hukuki geçerlilik taşımaz.

Devir Bedeli

Marka devir sözleşmeleri genellikle satım sözleşmesi şeklinde yapılır. Taraflar arasında anlaşılarak belirlenen devir bedelinin hesaplanabilir olması önemlidir.

Koruma Süresi

Markanın 10 yıllık koruma süresi, devirden sonra yeniden başlamaz. Kalan süre devralan kişi veya kuruluş için geçerlidir. Bu nedenle, markayı devralan tarafın tescil tarihini kontrol etmesi ve gerekiyorsa yenileme işlemini yapması gerekir.

Marka Tescil Süreci Özeti

Başvuru

Marka başvuru tarihi itibariyle koruma kapsamına alınır.

Yayın Dönemi

TPE tarafından 3 ay süreyle yayınlanır. Bu süre zarfında benzer markaların tespiti yapılır ve itiraz edilebilir.

Askı Süreci

İtiraz gelmemesi durumunda marka tescili sağlanır. İtiraz gelirse değerlendirme yapılarak sonuçlandırılır.

Marka Devir Hizmetimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi

Marka devir işlemleriniz ve marka tescil hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak için Bayraklı’daki ofisimizde uzman ekibimizle görüşebilir veya online işlemlerle hizmet alabilirsiniz. Alanında deneyimli ekibimizle markanızın her aşamasında yanınızdayız.